Familieopstellingen

FAMILIEOPSTELLINGEN IN EEN GROEP & INDIVIDUELE FAMILIEOPSTELLINGEN: 

OPSTELLEN IN EEN GROEP

 

Als we opstellen in een groep, staan personen representant voor iets of iemand uit het (familie)systeem, of voor een innerlijk deel van de vraagsteller zelf. Via de representanten - de plek waar ze staan ten opzichte van elkaar - krijgen we een beeld van de situatie.

De vraagsteller zal zich hierin herkennen. Vervolgens komt er een nieuwe beweging of een nieuw beeld op gang. Je komt dichter bij je ware zelf.


Een (familie)opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende (levens)vragen of thema’s,die je graag in een nieuw licht wilt stellen, of waarin je wilt groeien.


Kijk bij agenda voor een familieopstelling in een groep

INDIVIDUELE OPSTELLING

 

Bij een individuele opstelling zijn geen andere mensen betrokken. We werken met vloerankers: plekken op de grond die iets of iemand in je systeem vertegenwoordigen.

In een één op eén sessie voor staan de vloerankers voor iets of iemand uit je systeem van herkomst of een ander systeem, zoals werk, buurt of vriendenkring, of voor een innerlijk deel. We gaan beide op de gekozen plekken staat en zullen zo voelen, weten, zien wat deze plek te vertellen heeft. 

~

kosten voor een individuele opstelling: 

85 euro

voor een sessie van anderhalf á twee uur.

 

RELATIE OPSTELLING


Een familieopstelling is een zeer beproefde methode om onduidelijkheden, spanningen, verlangens, knooppunten die spelen in een huwelijk of relatie aan het licht te brengen. Het geeft inzicht, rust en duidelijkheid


Ook als het goed loopt in een relatie is het mogelijk om mee te gaan naar de sessie van de partner

Het zal begrip, ondersteuning en een nog diepere verbondenheid opleveren


kosten voor een opstelling met z`n tweeën: 

125 euro

voor een sessie van anderhalf á twee uur.

Voor individuele familieopstellingen is meestal op korte termijn plaats en kunnen eventueel ook in weekenden gepland worden


ZELF EEN FAMILIEOPSTELLING DOEN IN EEN GROEP

~

In een `familieopstelling in een groep`representeren andere mensen iemand of iets uit het systeem van diegene waarvoor de opstelling is. Bijvoorbeeld een ouder, een ander familielid of een collega.

Ze voelen en benoemen wat er op die plek gebeurd en hoe ze zich verhouden tot de andere representanten.

Het is inspirerend om te zien hoe mensen elkaar op deze wijze kunnen helpen in hun ontwikkeling.

In een individuele opstelling gebruiken we vloerankers en soms ook figuren.

ALS REPRESENTANT IN EEN FAMILIEOPSTELLING STAAN

~

Bij deelname aan het opstellen in een groep ben je ook toeschouwer of representant bij de opstellingen van andere deelnemers. Je krijgt een dieper inzicht in de kracht van familiebanden en andere systemen. Een rol als representant maakt ook altijd iets duidelijk, zichtbaar en voelbaar. Het geeft een inzicht of een bewustzijn over het eigen systeem en innerlijke bewegingen. Het is mooi en fascinerend om te zien hoe men elkaar, middels een plek als representant in een opstelling, een stapje verder kan helpen. 

EEN (FAMILIE)OPSTELING IS MAATWERK

~

 Ik maak als begeleider van opstellingen gebruik van:


Klassieke familieopstellingen

Opstellen van de drie innerlijke kinderen

Opstellen van het verlangen

Organisatie opstellingen

 

Dit is afhankelijke van de vraag of het verlangen van de cliënt.

Een opstelling is altijd maatwerk.

~


UITLEG OVER DE DRIE BELANGRIJKE METHODES VAN OPSTELLEN:

Klassieke familieopstelling

 

Tijdens een klassieke familieopstelling,

ontwikkeld door Bert Hellinger worden familieleden van de cliënt plaatsvervangend gerepresenteerd door verschillende deelnemers in een groep. Bert Hellinger heeft familieopstellingen wereldwijd bekend gemaakt.

Zijn fenomenologische benadering en familieopstellingen zijn begonnen in Duitsland en in hoog tempo bekend geworden in vele landen. Door aan een familieopstelling deel te nemen, ervaar je zelf het wonderlijke fenomeen van, wat Bert Hellinger noemt, het wetend veld noemt. Representanten komen in contact met een `weten` van een onbekend persoon.

 

Het boek `Het Spiegelende brein` van de neuroloog en neurowetenschapper Marco Iacobone beschrijft de werking van`Spiegelneuronen`;

`Slimme cellen`in ons brein die ons in staat stellen om ons te spiegelen aan anderen

De drie innerlijke kinderen 

 

Jan Velsen ontwikkelde de methode`Het opstellen van drie

innerlijke kinderen van de cliënt: Het Magische, het Gekwetste en het Gemaskerde kind. 

Traumatische ervaringen van

het gekwetste kind in de vroege levensjaren zijn aanleiding om

steeds weer opnieuw overlevingsstrategieën toe te passen. Zo ontstaan de gemaskerde kinderen. Het magische kind van de cliënt weet hoe je met een zwaar lot om kan gaan. Het ontdekken van dit intuïtief deel van de psyche, geeft ruimte om het verschil te ontdekken tussen eigen en overgenomen gevoelens.

Dit bewustzijnsproces maakt het mogelijk om uit een dader-slachtoffer rol te stappen;

om vrij te zijn.

 

Door jan Velsen ben ik opgeleid

Opstellen van het verlangen

 

Franz Ruppert is de grondlegger van `Opstellen van het Verlangen`. Ruppert is een Duitse professor in de psychologie en psychotherapeut en hij ontwikkelde de `meergenerationele psychotraumatologie`.

Zijn inzichten zijn gebaseerd op een combinatie van hechting- en trauma-theorieën. Het doel van deze methode is het herstellen van het contact met je eigen verlangen, zodat deze weer vrij kan gaan stromen. De gevolgen van onverwerkte ingrijpende 

gebeurtenissen, zorgen ervoor dat we onze doelen in het leven  niet makkelijk verwezenlijken. Achter onvervulde verlangens zit een verborgen  kant  die maakt dat we tot nu toe dat verlangen of doel nog niet gerealiseerd  hebben. Om te onderzoeken wat deze  verborgen kant is, kan de   ‘opstelling van het verlangen’ ons als spiegel dienen. De opgestelde representanten weerspiegelen ons innerlijk leven, gedachten, gevoelens, verlangens, belemmeringen en gedragingen.

 

Bij Franz Ruppert volgde ik een seminar

 

WAT ZIJ VONDEN VAN HUN (FAMILIE)OPSTELLING:


'Ik heb een intense en ontroerende opstelling bij je gehad. Hoewel ik denk dat het ‘doorwerken’ nog niet volbracht is, kan ik wel zeggen dat de opstelling ontzettend veel voor me heeft betekent, omdat: 

Ik me veilig voelde bij jou als opsteller waardoor ik open mijn vraag/verlangen kon neerzetten en ook ontvankelijk was voor wat komen zou. Ik nu het gevoel heb dat ik me luid en duidelijk heb uitgesproken naar voorgaande generaties en hierdoor voor mezelf en nog levende familieleden ben opgekomen. Ik daardoor een begin heb gemaakt om de verstandhouding naar mijn (overleden) moeder te helen. Als gevolg dat ik als gevolg daarvan nu de moed voel om mijn eigen pad te mogen, kunnen en willen bewandelen.' Femke


`Door het in de familieopstelling neer te zetten werden de verhoudingen met mijn ouders zo helder dat ik ruimte kon maken voor mijn kracht. Ik kon de confrontatie met mijn ouders aangaan.` Fraukje

 

`De door Olivia geleide groepsopstelling bracht mij inzicht en heling, het was een mooie en intense ervaring in een door mij als veilig ervaren omgeving.` Ralf Franken

 

`Ik heb die dag iets heel dieps los kunnen laten en de veiligheid gevoelt die ik gemist had. Ik weet dat het in mij een bekrachtigende imprint heeft achter gelaten. Een duidelijk concreet verschil erna is dat ik meer vrede en acceptatie voel in mijn thema van die dag, vrede vinden met het feit dat mijn vader onbekend is` Eliane van Dijk

 

`Olivia heeft mij meerdere keren op zeer ervaren en prettige wijze begeleid naar inzicht in ervaringen uit het verleden die onbewust een rol spelen in mijn dagelijks leven. Dit inzicht gaf mij elke keer zoveel rust, maar ook kracht en vertrouwen, dat ik nu bewust duidelijker richting kan geven aan mijn leven en daarin 'mijn systeem' al dan niet een rol kan laten spelen. ' C.

 

`Ik heb de opstellingen zowel in groep als individueel ervaren en ik vind je een fijne en goede begeleider en ondersteuner! De dynamiek is verschillend en beiden erg bijzonder en mooi. Ik voel me veilig bij je en dit is een voorwaarde voor mij om aan mezelf te kunnen werken.` Juliette (Kingfisher coaching/ 123MarryMe)

 

Neem contact op met al je vragen over het doen van een eigen familieopstelling of over het representeren in een opstelling van iemand anders